Jongeren inspireren lijsttrekkers voor een duurzaam De Bilt

 in Nieuws
Leerlingen van het HNL gingen in gesprek met de Biltse lijsttrekkers.

(Foto: Leerlingen HNL in gesprek met de lijsttrekkers (© Hans Lebbe – HLPImages))

12 maart 2018

Op 12 maart was de raadszaal van het gemeentehuis in De Bilt gevuld met bijzonder publiek. Een dertigtal leerlingen van Het Nieuwe Lyceum (HNL) ontmoetten er de lijsttrekkers van alle partijen in de gemeente De Bilt. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaven de jongeren hun ideeën over een duurzame toekomst voor De Bilt.

De vierdejaars middelbare scholieren van het HNL hadden zich een week eerder inhoudelijk voorbereid in een middag met workshops die advies- en ingenieursadviesbureau Sweco speciaal voor hen had verzorgd. Daar kwamen moodboards uit voort, vol met ideeën, wensen en kansen voor een duurzame toekomst. Die vormden de basis voor de ontmoeting met de lijsttrekkers.

Van leerlingen leren
Burgemeester Sjoerd Potters opende de avond. Hij vond het een voorrecht om in gesprek te gaan met de generatie van de toekomst en nodigde de leerlingen uit om de lijsttrekkers het vuur aan de schenen te leggen. In twee rondes voerden de leerlingen tafelgesprekken met de politici over onderwerpen als digitalisering, gezondheid en veiligheid, mobiliteit, klimaatverandering, circulaire economie en energietransitie. Er ontstond een levendige uitwisseling van ideeën. De lijsttrekkers waren onder de indruk van de creativiteit en de ambitie van de aanwezige leerlingen.

Initiatiefnemers
Dit initiatief om juist jongeren na te laten denken over duurzaamheid kwam van Stichting Samen voor De Bilt en de lokale energiecoöperatie BENG! Zij brachten HNL en Sweco bij elkaar waarna het idee enthousiast werd opgepakt. Initiator Bouwe Taverne van BENG! kijkt tevreden terug op de ontmoeting. ‘Heel leuk om deze verschillende groepen bij elkaar te brengen, iedereen werkte enthousiast mee.’ Ook Joanne Penning van Samen voor De Bilt is tevreden. ‘Je ziet hoe stimulerend het werkt om ideeën uit te wisselen. Samen leer je van elkaar!’

Meer informatie
Voor meer informatie over de bijeenkomst op 12 maart 2018 kunt u contact opnemen met BENG!, Bouwe Taverne, bouwetaverne@gmail.com, M (06) 53 67 45 12.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search

'Hekwerkdag' voor medewerkers Poonawalla Science Park B.V. (Foto: © Hans Lebbe/HLPImages)
X