Eerste bouwkringloop in Bilthoven

 in Nieuws
Klussen kan ook met bouwkringloopmateriaal

22 oktober 2021

Onderstaande tekst is van de hand van Guus Gebel en verscheen op 22 oktober 2021 in De Vierklank. 

‘Ik vind het ontzettend leuk om hier te staan, want het is echt heel bijzonder wat hier gebeurt’, aldus wethouder Anne Brommersma van onder meer Duurzaamheid in gemeente De Bilt. Zij opende op 12 oktober 2021 in Hubo bouwmarkt Bilthoven een schap met bouwkringloopspullen.

Bekijk de video ‘Opening Bouwkringloop Bilthoven’ d.d. 12 oktober 2021

‘Bij duurzaamheid denken mensen meestal aan energieopwekking, huizen isoleren of zonnepanelen op het dak. Dat is allemaal heel goed en daar zijn we al jaren mee bezig. De circulaire economie staat echter nog een beetje in de kinderschoenen. Je kunt afval scheiden, maar het mooiste is als je producten die voor een bepaald doel gemaakt zijn en niet meer nodig zijn toch weer kunt hergebruiken. We weten dat van bouwmaterialen heel veel verloren gaat.’ De wethouder geeft als voorbeeld een aannemer die een badkamer moet betegelen en wat extra tegels inkoopt. Spullen die overblijven verdwijnen meestal in een afvalcontainer, terwijl ze nieuw zijn. ‘Ook tweedehands materialen zijn vaak nog prima te gebruiken.’

Weggooien
Gijsbert Jansen van De Bouwkringloop uit Amersfoort kwam enige tijd geleden bij eigenaar Ivo Klekamp van Hubo bouwmarkt Bilthoven om hem te interesseren om in zijn zaak bouwkringloopproducten aan te gaan bieden en te accepteren. Vooral ook omdat er bij een bouwmarkt meer kennis van deze producten is dan bij een regulier kringloopcentrum. Klekamp stond er meteen welwillend tegenover. ‘Gewoon puur om het feit dat er zoveel weggegooid wordt. Het is toch verschrikkelijk zonde. We produceren van alles nieuw en intussen gaan goede spullen bij duizenden de container in. Dat kan onze wereld niet meer hebben.’

Concept
In samenwerking met anderen werkt Gijsbert Jansen eraan deze vorm van kringloop op gang te krijgen. ‘In Amersfoort hebben we dit gedaan met het Kringloopcentrum. In een kringloopwinkel daar wilden ze de bouwspullen er wel bij doen en er werd een hele afdeling voor opgezet. Dat gaat heel erg goed. Er zijn inmiddels meer kringloopwinkels die het concept hanteren, maar er waren nog geen bouwmarkten die het erbij hadden.’ Voor de gemeente bleek een kringloopwinkel voor bouwmaterialen niet haalbaar. Er is toen gekeken of het op een kleinere schaal mogelijk was en dat is nu door Ivo Klekamp gerealiseerd.

Uniek
De wethouder vindt het heel mooi dat er een ondernemer gevonden is die daar kansen voor zag. Brommersma sprak hierover onlangs met collega-wethouders die meteen enthousiast waren en zeiden hier te komen kijken. ‘Ik hoop dat onze inwoners deze plek zullen weten te vinden en ik ben er heel trots op dat ik dit unieke project in de gemeente mag openen.’ Zij geeft de eer vooral aan Ivo Klekamp die daarvoor een applaus krijgt. Ivo Klekamp: ‘Het is natuurlijk een prachtig idee, maar het probleem is dat voor bouwmaterialen een specifieke kennis nodig is. Als je het bij een standaard kringloopwinkel wilt proberen loop je het risico dat die mensen zeggen dat ze niet weten wat je ermee kunt doen of waarvoor het bestemd is. De verkoopmogelijkheden zijn dus veel minder. Wij kunnen dat wel.’

Kennis
‘Of er vraag naar is weet je pas op het moment dat je het gaat doen. Je moet dus wat proberen en neerzetten.’ Klekamp hoopt dat de Hubo dit bij hun leden gaat promoten. ‘Het gaat over 150 ondernemingen. Anderen zullen dan ongetwijfeld volgen. Je voorkomt zo dat er heel veel verspild wordt. ‘Het artikel bestaat al, het is in goede staat en wij hebben de expertise wat je ermee kunt doen.’ Gijsbert Jansen vertelt dat veertig procent van het afval bouwmateriaal is. ‘Iedereen ziet dat, maar om echt oplossingen te maken is een ander verhaal.’ Hij ziet hergebruik bij andere bedrijfstakken ook al gebeuren, zoals tweedehands wasmachines of textiel. Jansen heeft alle lof voor Ivo Klekamp die het hier als ondernemer oppakt.

App
Er is een speciale app in het leven geroepen. De TEUN app. Daarop kun je een foto maken van gebruikte bouwmaterialen en doorsturen naar bijvoorbeeld Hubo Bilthoven. ‘Wij kunnen dan aangeven wat de mogelijkheden er hier mee zijn. Wat er nu staat zijn materialen die anders weggegooid zouden worden. De doelgroep bestaat voornamelijk uit particulieren, maar ook een aannemer kan hier wel eens iets bruikbaars vinden. Wij zijn een kluswinkel voor particulieren die zelf iets willen doen.’ Als wethouder Brommersma zegt dat zij het een geweldig initiatief vindt en constateert dat Ivo Klekamp er niet alleen handel in ziet, maar ook erg betrokken is, zegt Klekamp: ‘Ik ben nu een druppeltje en ik hoop dat het een emmer wordt.’

Meer weten?
Bekijk ook ons thema ‘Biltse Kringloop’ of neem voor meer informatie contact op met Judith Boezewinkel van Samen voor De Bilt: judith@samenvoordebilt.nl of 06-11 56 49 57.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search

Samen voor De Bilt - Medewerkers van Poonawalla zijn actief bij kinderboerderij De Schaapskooi in Bilthoven
X