Bouwafval of waardevolle grondstoffen
De Bilt, 18 juni 2018
Op 14 juni 2018 organiseerde Samen voor De Bilt samen met gemeente De Bilt een bijeenkomst over ‘Bouwafval of Waardevolle grondstoffen’. Restpartijen zoals schroeven, bakstenen en dakpannen blijven vaak na een verbouwing of nieuwbouwproject liggen en verdwijnen dan bij het afval. Wat kunnen we eigenlijk in onze gemeente doen om zoveel mogelijk restmateriaal te hergebruiken?
De uitdaging
De afvalberg neemt toe, de grondstoffen worden schaarser. Wat kunnen we doen om van sloopmateriaal bouwmateriaal te maken? ‘Als je het goed wilt doen, begin dan bij de sloop. En werk met elkaar samen: gebouweigenaren aannemers, architecten sloopaannemers. Dan bereik je veel meer’, is de mening van Peter Kreukniet van Buro Boot. ‘Slopers worden redders’. Buro Boot is daarom gestart met een online bouwmarktplaats ‘Insert’ om hergebruik van bouwmaterialen te stimuleren. Het gaat dan om grote partijen materialen, bedoeld voor de zakelijke markt.
Bouwkringloop
Bas Slager zag dat er nog weinig gebeurde met kleine partijen overgebleven bouwmateriaal zoals een deur (of vloer). Het idee ontstond een bouwkringloopwinkel hiervoor op te zetten. De kringloop haalt de spullen op bij particulieren, bouwplaatsen en sloopterreinen en zet ze vervolgens te koop in de winkel voor particuliere klussers. Amersfoort had de primeur; inmiddels hebben ze daar in vijf maanden tijd 25.000 producten verkocht.
Bilts Bouwafval
Tijdens de bijeenkomst vertelden de aanwezigen wat zij al deden. Zoals Agterberg bv die in hun magazijn de overgebleven bouwartikelen registreert om ze vervolgens weer te gebruiken. Ook gaven de aanwezigen aan dat zij wel een mogelijkheid zagen voor een bouwkringloop in De Bilt. Hiervoor zouden de Biltse aannemers persoonlijk benaderd moeten worden. Als daar voldoende commitment voor is dan wil de gemeente zich verder verdiepen in de mogelijkheden voor een Bouwkringloop in De Bilt.
Meer informatie
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van een Biltse Bouwmarkt? Laat het ons weten via Joanne Penning, directeur Samen voor De Bilt, telefoon 06- 46 06 40 10 of via joanne@samenvoordebilt.nl.
Zie ook
Thema ‘De Bilt en circulaire economie‘
Uitnodiging ‘Bouwafval of waardevolle stoffen‘