De Bilt en circulaire economie

(Beeld: © bmd3d vof / WAX Architectural Visualizations)

Circulair Werken

In opdracht van gemeente De Bilt organiseert Samen voor De Bilt drie bijeenkomsten voor Biltse bedrijven en maatschappelijke organisaties. In deze bijeenkomsten maakt u kennis met Circulaire Economie. Biltse bedrijven delen met u wat zij hier al aan doen en wat zij nog willen bereiken. Welke kansen ziet u voor uw eigen organisatie? Hoe zou u bijvoorbeeld afvalstromen kunnen verminderen en grondstoffen kunnen hergebruiken? Op welke manier kunt u het beste circulair inkopen? En hoe komt u tot nieuwe vormen van samenwerking? Het is niet alleen kennis opdoen maar ook zelf actief aan de slag gaan.

Doel
Kennis vergroten over de Circulaire Economie. Een netwerk vormen van mensen die hier actief mee aan de slag willen. Ervaringen delen en met elkaar meedenken.

Wanneer
De eerste bijeenkomst met als thema ‘Circulair Inkopen’ vond plaats op dinsdag 29 november 2016.
De tweede bijeenkomst met als thema ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)‘ werd gehouden op dinsdag 27 juni 2017. Zie ook het artikel in De Vierklank van 21 juni 2017.
Voor de derde en tevens laatste bijeenkomst volgt nog een datum.

29 november 2016 – Circulair Inkopen
Samen voor De Bilt - Bijeenkomst Circulair Inkopen Marcia van Dooren, stafhoofd Organisatie Bedrijfsvoering en Personeel bij het RIVM, vertelde over haar ervaringen met circulair inkopen. Aan de hand van de nieuwbouwplannen van het RIVM lichtte ze toe hoe je producten of materialen aan het einde van de gebruiksfase kunt hergebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld huren in plaats van kopen. En in de contracten met producenten en leveranciers kun je opnemen dat zij het afval gescheiden ophalen en duurzaam verwerken. Het RIVM voert haar duurzaamheids- en gezondheidsambities stapsgewijs uit, waarbij het RIVM haar medewerkers nauw betrekt.
Lees hier het volledige verslag van deze eerste bijeenkomst.

27 juni 2017 – Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Bijeenkomst Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) - 27 juni 2017 RIVMTijdens de bijeenkomst over MaatschappelijK Verantwoord Inkopen (MVI) ging Michiel Zijp, werkzaam bij het RIVM op het centrum Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid, in op zijn onderzoek naar tools die kunnen worden ingezet om goed maatschappelijk verantwoord in te kunnen kopen. Tijdens een rondleiding op het terrein waar het RIVM is gevestigd, Utrecht Science Park/Bilthoven, liet Martin le Loux, directeur Vastgoed bij Poonawalla Science Park BV, een aantal duurzame toepassingen zien.
Lees hier het verslag van deze tweede bijeenkomst.

Meer weten of opgeven?
Door ervaringen te delen kunnen we van elkaar leren. De volgende bijeenkomst is met de inkopers van het RIVM. Het RIVM wil graag ook op deze manier (circulair) kennisleverancier zijn.
Wilt u ook bij deze bijeenkomst ook zijn? Neem dan contact op met Joanne Penning, (06) 46 06 40 10 of joanne@samenvoordebilt.nl.

Lees ook
Stadspers d.d. 18 januari 2017 – Circulaire Economie in De Bilt
De Vierklank d.d. 21 juni 2017 – Circulair inkopen in De Bilt

1 juni 2017 – Circulair Bouwen
Het doel is Biltse bouwbedrijven, architecten en loodgieters te inspireren door waardevolle informatie te geven en samen in gesprek te gaan over de mogelijkheden van biobased bouwmaterialen en ze te stimuleren om restmateriaal her te gebruiken.
Bekijk het verslag van de bijeenkomst over Biobased Materialen.

14 juni 2018 – Circulair demonteren
Op 14 juni 2018 organiseren we een bijeenkomst over circulair demonteren. Kleine restpartijen, zoals schroeven, bakstenen en dakpannen: wat moet je er na een klus nog mee? Het zijn spullen die vaak direct bij het afval verdwijnen. In deze bijeenkomst gaan we in gesprek over de recente ontwikkelingen over circulair bouwen. Hoe kunnen we de waarde van materialen behouden? Hoe brengen we vraag en aanbod van herbruikbaar materiaal samen en wat kunnen we zelf concreet gaan doen in De Bilt?
Samen voor De Bilt en gemeente De Bilt nodigen u uit voor een bijeenkomst over Circulair Bouwen op donderdag 14 juni van 16.00-18.oo uur. Locatie: Sportvisserij Nederland Leyenseweg 115, 3721 BC Bilthoven.
Bekijk het verslag van deze bijeenkomst.

Meer informatie: Joanne Penning, directeur Samen voor De Bilt, joanne@samenvoordebilt.nl

Related Projects

Start typing and press Enter to search

X