Duurzaam bouwen

Biltse aannemers geïnteresseerd in Biobased Bouwmaterialen

Op donderdag 1 juni 2017 organiseerde Samen voor De Bilt een inspiratiebijeenkomst over het belang van duurzaam bouwen, het gebruik van duurzame bouwmaterialen, het kostenaspect hiervan en de voor- en nadelen. Hier kwamen 14 geïnteresseerden naar toe. Het doel was bewustwording van milieuvriendelijkere bouwmaterialen. Het ging onder andere om materialen die na winning weer eenvoudig aangroeien. Zo heeft stro uitstekende isolerende eigenschappen, is bijzonder brandveilig en kosten voor bouwen met stro zijn vergelijkbaar met traditionele bouwvormen.

Biobased bouwen

Sissy Verspeek, projectadviseur bij Agrodome, vertelde over biobased bouwmaterialen tijdens inspiratiebijeenkomst op 1 juni 2017

Sissy Verspeek, projectadviseur bij Agrodome, vertelde over biobased bouwmaterialen tijdens inspiratiebijeenkomst op 1 juni 2017

Sissy Verspeek, projectadviseur bij Agrodome, een kenniscentrum voor duurzaam en Biobased bouwen, sprak over het belang van duurzaam bouwen. Biobased bouwen geeft CO₂ neutrale, gezonde en comfortabele gebouwen. Zonder uitputting van grondstoffen doordat materialen herbruikbaar zijn, terwijl kosten nauwelijks hoger uitvallen. Bouwtechnieken zijn vaak geïnspireerd op de natuur. Zo is een termietenheuvel inspiratiebron voor menig Biobased ventilatie- en verwarmingssysteem. Veel informatie is te vinden op internet, via de kennisbank Biobased bouwen.

Rondetafelgesprek
Samen voor De Bilt organiseert op 1 juni 2017 een inspiratiebijeenkomst over duurzaam bouwenHet rondetafelgesprek gaf ruimte voor een mooie discussie en uitwisselen van ervaringen over technische effectiviteit en financiële haalbaarheid van Biobased bouwmaterialen, maar ook over stimuleringsmiddelen en de vraag van klanten. Een aannemer gaf aan dat als hij duurzame bouwmaterialen aan zijn klanten voorstelt, zij dit waarderen en er zelfs voor kiezen.

Excursie
Afgesproken is dat Samen voor De Bilt in het najaar een excursie organiseert naar een huis dat gebouwd is met biobased materialen. Vervolgens bereidt Samen voor De Bilt een bijeenkomst voor over circulair demonteren. Hoe kan je bouwafval verminderen en vooral ook optimaal hergebruiken?

Circulair werken
Gemeente De Bilt wil circulair werken stimuleren en daarom organiseert Samen voor De Bilt diverse bijeenkomsten rond dit thema. Op 27 juni 2017 is er een speciale bijeenkomst over Circulair Inkopen. Het RIVM zal dan vertellen hoe je dat als bedrijf of maatschappelijke organisatie het beste kunt doen.

Meer informatie
Geïnteresseerd in deze activiteiten? Voor meer informatie en/of aanmelden neemt u contact op met Joanne Penning, directeur Samen voor De Bilt, joanne@samenvoordebilt.nl

Zie ook ons Thema ‘De Bilt en Circulair Economie‘.

Most Recent Projects

Start typing and press Enter to search

X