Waarde van voedsel

Samen voor De Bilt organiseert lunch over ‘De (duurzame) Waarde van Voedsel’

Samen voor De Bilt organiseerde op donderdag 11 mei een lunchbijeenkomst over ‘De Waarde van Voedsel’. Ruim 40 mensen kwamen naar de Wooncentrum Schutsmantel waar drie lokale ondernemers hun visie gaven op de waarde van voedsel. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Platform Duurzaamheid, waarin partners van Samen voor De Bilt zijn vertegenwoordigd.

Petra Graatsma, vrijwilligster bij Samen voor De Bilt, leidde de lunchbijeenkomst 'De Waarde van Voedsel' (Foto: Hans Lebbe - De Bilt in Beeld)

Petra Graatsma, vrijwilligster bij Samen voor De Bilt, leidde de lunchbijeenkomst ‘De Waarde van Voedsel’ (Foto: Hans Lebbe – De Bilt in Beeld)

Tijdens de lunchbijeenkomst werd nagedacht over de vragen: Hoe zet je een duurzame en gezonde maaltijd op tafel in een zorginstelling, restaurant of kantine? Wat is eigenlijk duurzaam? Waar let je op bij de inkoop en het bereiden van de maaltijd? Hoe ga je voedselverspilling tegen? De bijeenkomst stond onder leiding van Petra Graatsma, vrijwilligster bij Samen voor De Bilt. Drie lokale sprekers deelden hun ervaringen met de aanwezigen.

Biologische basis
Jan Peter Oosterloo, eigenaar van Ekoplaza in Bilthoven, legde uit dat biologisch voedsel de beste basis is als je duurzaam wilt eten. Bij de keuzes die hij moet maken, kijkt hij verder dan alleen de productie van het voedsel. Het gaat ook om welk verpakkingsmateriaal gebruik je, hoe worden de producten aangeleverd en wat doe je met het voedsel dat over datum is?

Voedselverspilling
Nico de Bree, Manager Maaltijdservice en Gastvrijheid bij Warande, is dagelijks verantwoordelijk voor 650 warme maaltijden. Hij ging in op zijn uitdagingen: hoe kun je duurzaam koken, hoe ga je voedselverspilling tegen als je rekening moet houden met een hoge diversiteit aan diëten en wensmaaltijden? En wat als je ook nog het hele jaar voldoende afwisseling wilt bieden in het menu? Hij is op de goede weg: door een paar bewuste keuzes te maken wist hij de voedselverspilling terug te brengen van 43% naar 23%.

Lunchbijeenkomst 'De Waarde van Voedsel' georganiseerd door Samen voor De Bilt (Foto: Hans Lebbe - De Bilt in Beeld)

Lunchbijeenkomst ‘De Waarde van Voedsel’ georganiseerd door Samen voor De Bilt (Foto: Hans Lebbe – De Bilt in Beeld)

Initiatieven
Maaike Noorlander, van BiltsHeerlijk, wil in gemeente De Bilt van milieuvriendelijk en gezond voedsel de normaalste zaak maken. BiltsHeerlijk heeft mooie activiteiten op stapel staan: een voedselbos, een dorpsmarkt met streekproducten, een fietsroute ‘beleven van voedselproductie’ en voedseleducatie voor jeugd en gezin.

Verslagen
Bekijk het beeldverslag dat De Bilt in Beeld maakte van deze bijeenkomst.

Uitnodiging
Uitnodiging lunchbijeenkomst ‘De waarde van voedsel’ d.d. 11 mei 2017.

Meer informatie
Op 19 januari 2017 organiseerde Stichting BiltsHeerlijk een voedselcafé in de oranjerie van Tuinderij Eyckenstein te Maartensdijk. Daarbij was het doel ideeën op tafel te krijgen om lokaal en milieuvriendelijk voedsel te stimuleren.

Neem dan even contact op met Joanne Penning, directeur Samen voor De Bilt, joanne@samenvoordebilt.nl

Most Recent Projects

Start typing and press Enter to search

X