Duurzame inzetbaarheid: wat doe jij morgen?

 

Foto’s © Hans Lebbe – HLP Images

De Bilt, 19 juni 2019

Op dinsdag 18 juni jl. vond de bijeenkomst ’De Impact van technologie op werk’ plaats bij onze partner Rabobank Rijn en Heuvelrug, georganiseerd door Samen voor De Bilt. De huidige technologische ontwikkelingen hebben invloed op de banen van nu en in de toekomst. 60% van onze werkzaamheden kan in de toekomst voor 30% worden geautomatiseerd. Wat betekent dat eigenlijk voor werknemers maar ook voor werkgevers? Twee sprekers van Randstad en Rabobank lichtten toe hoe zij hiernaar kijken en daar nu al op inspelen. Daarna konden de aanwezigen deelnemen aan een viertal inspirerende workshops.

Samen voor De Bilt - Bijeenkomst 'De impact van technologie op werk' bij partner Rabobank Rijn en Heuvelrug, 18 juni 2019

Randstad
Duurzame inzetbaarheid gaat iedereen aan. Alle werkenden zullen zich moeten aanpassen. Door slimmere computers en nieuwe technologieën verandert een baan geleidelijk. Belangrijk zijn de digitale platformen waar vraag en aanbod van werk steeds vaker bij elkaar komen. Randstad ziet ook kansen, want in alle sectoren is opleiden noodzakelijk. Nu het meest in de techniek, maar ook in de zorg en het onderwijs.
Bekijk de presentatie van Randstad ‘Wat doe jij morgen?’

Rabobank
De Rabobank ziet het werk sterk veranderen door de digitalisering. Zij kijken met hun medewerkers naar waar zij goed in zijn, welke bijdrage zij kunnen leveren en welke ontwikkeling hiervoor nodig is. Maar ook naar de competenties en skills die een medewerker al heeft of nog moet ontwikkelen. Er vindt een verschuiving plaats van functies naar rollen. Zo kan het zijn dat een medewerker beter past in een andere rol dan die hij of zij nu heeft. Binnen de bank streeft men naar vitale werknemers, die hun vak beheersen en flexibel met de snelle veranderingen om kunnen gaan.
Bekijk de presentatie van Rabobank ‘Duurzame inzetbaarheid medewerkers’ 

Samen voor De Bilt - Bijeenkomst 'De impact van technologie op werk' bij partner Rabobank Rijn en Heuvelrug, 18 juni 2019

Workshops
In vier inspirerende workshops, geleid door een aantal partners van Samen voor De Bilt, gingen de aanwezigen vervolgens zelf aan de slag. Het Helen Dowling Instituut deelde haar ervaringen over de ontwikkeling van een app die eenvoudig bijhoudt hoe je omgaat met je energie. Dit kan burn-outs bij werknemers voorkomen en kosten voor werkgevers besparen, volgens Kuin Bedrijfsarts & Consultant. Hoe houd je je werk leuk zonder weg te gaan?
Het RIVM vertelde hoe je zelf je werk kunt laten aansluiten bij je behoeften en competenties. De aanwezigen konden met De Normaalste Zaak en Reinaerde meedenken met de kansen die technologieën bieden aan de arbeidsbeperkten. Een ‘assistant robot’ kan bijvoorbeeld een armbeweging maken en ondersteuning bieden aan iemand met een fysieke beperking, waardoor hij weer kan werken. Door concreet mee te denken over wat wij kunnen doen voor statushouders op de arbeidsmarkt, kwam in de workshop van Werkplaats 21 en Gemeente De Bilt direct een aantal matches tot stand!
– Presentatie Helen Dowling Instituut ‘Mentaal fit’
– Presentatie RIVM ‘Jobcraften: een leukere baan, zonder weg te gaan’
– Presentatie De Normaalste Zaak & Reinaerde ‘Kansen van technologie voor arbeidsbeperkten’

Samen voor De Bilt - Bijeenkomst 'De impact van technologie op werk' bij partner Rabobank Rijn en Heuvelrug, 18 juni 2019

Actueel thema
Samen voor De Bilt organiseerde deze bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid om dit actuele thema onder de aandacht te brengen bij haar lokale partners. Maar ook om Biltse bedrijven en maatschappelijke organisaties op dit onderwerp te verbinden.
Wilt u meer weten over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met Joanne Penning, joanne@samenvoordebilt.nl, telefoon (06) 46 06 40 10.

Zie ook
De impact van technologie op werk
– De Vierklank d.d. 26 juni 2019 – Duurzame inzetbaarheid

Related Projects

Start typing and press Enter to search

Samen voor De Bilt in lokale mediaBiltse scholieren organiseren eerste Biltse kledingruilbeurs
X