Biltse organisaties gaan voor Duurzame Mobiliteit

 in Nieuws
Biltse organisaties gaan voor Duurzame Mobiliteit

(Foto’s: © Judith Bovelander (U15))

28 mei 2018

Ruim 40 mensen waren 24 mei 2018 aanwezig bij de bijeenkomst over Duurzame Mobiliteit bij Sweco, die Samen voor De Bilt en U15 organiseerden. De komende jaren slibt de regio rond De Bilt dicht en dit heeft consequenties voor de bereikbaarheid, veiligheid en gezondheid van de mensen. Gelukkig kunnen we daar gezamenlijk veel aan doen.

Bijeenkomst 24 mei 2018 - Biltse organisaties gaan voor Duurzame Mobiliteit

Het initiatief voor deze middag kwam van Stichting Samen voor De Bilt. Jaarlijks organiseren wij een bijeenkomst over een thema rond duurzaamheid zoals afval, water en nu dus mobiliteit. Bij de uitwerking hiervan kwamen wij in contact met U15. U15 is een netwerk van ruim 200 werkgevers, onder andere in De Bilt, die samen gaan voor duurzame mobiliteit in de regio Midden-Nederland.

De uitdaging
De bereikbaarheid van De Bilt staat onder druk. De bevolking en de werkgelegenheid blijven toenemen. De komende jaren hebben we tijdelijk minder capaciteit omdat er gewerkt wordt aan de Ring Utrecht. Dit veroorzaakt een steeds grotere filedruk in en rond Utrecht. ‘Deze ontwikkelingen leiden naast de filedruk ook tot nog meer uitstoot van CO2 en fijnstof. We hebben door onze mobiliteit een slechte luchtkwaliteit en beseffen ons veel te weinig dat dit gevolgen heeft op onze gezondheid. We hebben vandaag de middelen om te veranderen, dit is het moment om het ook echt te gaan doen’, aldus Martijn Elting van U15.
In gemeente De Bilt concentreert het probleem zich rond de de as van het Berg en Bosch terrein, Soestdijkseweg Noord en -Zuid tot en met Utrecht Science Park en rond de Biltse Rading.

Bijeenkomst 24 mei 2018 - Biltse organisaties gaan voor Duurzame Mobiliteit

Van wensen naar willen en doen
De aanwezige bedrijven hebben in een paneldiscussie hun uitdagingen over mobiliteit besproken. Zo heeft Poonawalla Science Park een parkeerprobleem en is het Berg en Bosch terrein met het openbaar vervoer slecht bereikbaar. Sweco heeft al maatregelen genomen. Zij heeft deelfietsen en elektrische auto’s, maar willen graag samen nog meer maatregelen treffen.
Ronald Huijssen, gemeente De Bilt, pleitte voor een gezamenlijk optreden om echt tot een verandering te komen. Dit werd door de aanwezigen erkend. ‘We wensen een gezond leefmilieu en een bereikbare regio. En daar moeten we nu samen wat aan doen.’ De U15 zal de samenwerking tussen de bedrijven en gemeente De Bilt gaan organiseren.

Bijeenkomst 24 mei 2018 - Biltse organisaties gaan voor Duurzame MobiliteitGoed begin
We kijken terug op een geslaagde middag. Joanne Penning zei hierover: ‘Deze bijeenkomst is een mooi voorbeeld van het werk van Samen voor De Bilt. Wij verbinden, inspireren en stimuleren mensen om een positieve bijdrage te leveren aan de Biltse samenleving. Vandaag brachten we veel mensen bij elkaar over het actuele thema Duurzame Mobiliteit. Duidelijk kwam naar voren dat samenwerking op langere termijn essentieel is om de Biltse samenleving bereikbaar te houden. Ik ben erg blij met de intentie die vandaag is uitgesproken dat er samengewerkt gaat worden.’

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met Joanne Penning, directeur Samen voor De Bilt, joanne@samenvoordebilt.nl.

Zie ook:
24 mei 2018 – Bijeenkomst Duurzame Mobiliteit
U15 – Bijeenkomst Duurzame Mobiliteit
De Vierklank d.d. 9 mei 2018 – Gemeente De Bilt slibt dicht
De Vierklank d.d. 30 mei 2018 – Biltse bedrijven werken samen voor duurzame mobiliteit
Stadspers d.d. 13 juni 2018 – Samen voor De Bilt organiseert productieve bijeenkomst

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search

Begeleiding tijdens de basiscursus 'Naaien & kleding herstellen' (foto: © Hans Lebbe/HLP images)Bijeenkomst Bouwafval of waardevolle grondstoffen - 14 juni 2018 Samen voor De Bilt
X