Wereld van weer en klimaat

 in Nieuws
KNMI-klimatoloog neemt kinderen op boeiende manier mee in de wereld van weer en klimaat

Foto’s – © Hans Lebbe – HLP Images

18 mei 2017

Zo`n 60 schoolkinderen van verschillende Biltse basisscholen waren op 18 mei jl. in Het Lichtruim in Bilthoven. Tijdens een hoorcollege nam Rob Sluijter, klimatoloog bij het KNMI, de kinderen op boeiende manier mee in de wereld van weer en klimaat.

Kinderen krijgen hoorcollege van Rob Sluijter, klimatoloog bij het KNMI, over de wereld van weer en klimaat

Interessante verhalen
Rob vertelde wat het KNMI doet in het gebouw met de karakteristieke witte bol. Zijn verhaal ging over weerstations, meetapparatuur en de atmosfeer. En natuurlijk ook over de klimaatverandering. Waarom warmt de aarde op? En wat betekent dat nou eigenlijk: het `broeikaseffect`?
Met interessante informatie en veel weetjes wist hij zijn luisteraars tot het einde van het uur te boeien. Weet u bijvoorbeeld dat de koudste temperatuur ooit gemeten in Nederland -27,4 C is, en de warmste 38,6 C?

Kinderen krijgen hoorcollege van Rob Sluijter, klimatoloog bij het KNMI, over de wereld van weer en klimaat

Zelf aan het werk
Rob sloot zijn verhaal af met de oproep aan de kinderen om ook zelf te helpen met het voorkomen van de opwarming van de aarde. Op de website van Milieucentraal staan gemakkelijk uitvoerbare tips.
De leerlingen gaan nu zelf aan de slag met het maken van meetmateriaal als een thermometer en een windmeter. In juni gaan ze het KNMI bezoeken. Daar krijgen de kinderen een rondleiding. Het bezoek wordt afgesloten met het oplaten van een echte weerballon.

Bilts Scholenproject
Begin 2017 won Samen voor De Bilt de tweede prijs in de campagne ‘Help Nederland vooruit‘ van het ING Nederland fonds. De geldprijs die hieraan is verbonden, zet Samen voor De Bilt in voor de uitvoering van het Biltse scholenproject.
Dit unieke weerproject is een onderdeel van dit scholenproject. Het is georganiseerd in nauwe samenwerking met het KNMI en Stichting Delta De Bilt. Zo`n 180 leerlingen van vijf Biltse basisscholen doen mee: De Groen van Prinstererschool, De Rietakker, Patioschool De Kleine Prins, de Theresiaschool en Wereldwijs.

Meer informatie
Heeft u vragen, bent u geïnteresseerd in dit project, of wilt u als bedrijf ook meewerken aan het verzorgen van een gastles voor kinderen over een specifiek thema? Neem dan contact op met Judith Boezewinkel, intermediair Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, judith@samenvoordebilt.nl of via 06 – 11 56 49 57.

Zie ook
Gastlessen ‘Omgaan met geld

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search

Rabobank Rijn en Heuvelrug steekt de handen uit de mouwen tijdens Aandeel-in-elkaar-week
X