Eerste Plukdoolhof van Nederland in Bilthoven

 in Nieuws
Bilthoven krijgt eerste Plukdoolhof in Nederland

28 maart 2019

500 boompjes en struiken hebben vrijwilligers gepoot tijdens de eerste plantdag voor het Biltse Plukdoolhof. Biltsheerlijk en Reinaerde zijn de initiatiefnemers van het Biltse Plukdoolhof. Het doolhof op kinderboerderij De Schaapskooi is het eerste doolhof van eetbare gewassen in Nederland. In het Plukdoolhof worden natuurbeleving, gezond & duurzaam voedsel en educatieve activiteiten gecombineerd.

Plantdag eerste Plukdoolhof van Nederland in Bilthoven (De Schaapskooi, Reinaerde). Foto © Hans Lebbe, HLP Images

Plantdag eerste Plukdoolhof van Nederland in Bilthoven (De Schaapskooi, Reinaerde). Foto © Hans Lebbe, HLP Images

Doolhof
Mensen die de kinderboerderij bezoeken, kunnen binnenkort ook verdwalen in het doolhof. Naast proeven van struiken en bomen met eetbare vruchten, bloemen en bladeren zijn er opdrachten en zoekspelletjes te doen.
De oogst van het Plukdoolhof is – behalve voor de bezoekers – bestemd voor de kinderboerderij. Samen met de cliënten van de dagbesteding van Reinaerde wordt daar bijvoorbeeld doolhof-sap van gemaakt en gebak of salade. Het is de bedoeling dat deze producten op termijn ook worden verkocht.

Vele handen maken licht werk
Initiatiefnemers Biltsheerlijk en Reinaerde sloegen de handen ineen om deze nieuwe trekpleister in Bilthoven te ontwikkelen. Toen de plannen definitief waren, vroegen zij hulp om draagvlak te creëren in de lokale omgeving. En met succes. Vele partijen zegden hun steun toe, in de vorm van een donatie, kennis of helpende handen, zoals: Christen Unie, King Arthur Groep, Bee Foundation, Kiwanis, Aangenaam Ontwerp, Werkplaats Kindergemeenschap en Rabobank Rijn en Heuvelrug.

Plantdag eerste Plukdoolhof van Nederland in Bilthoven (De Schaapskooi, Reinaerde). Foto © Hans Lebbe, HLP Images

Foto © Hans Lebbe, HLP Images

Biltse Beursvloer
De meeste afspraken om te komen helpen, kwamen tot stand tijdens de 8e editie van de Beursvloer in november 2018. Op de Beursvloer handelen bedrijven en maatschappelijke organisaties in helpende handen, materialen & middelen en kennis & kunde. Allemaal met gesloten beurs. Samen voor De Bilt organiseerde deze beursvloer.

Ook helpen?
Wilt u ook bijdragen aan het Biltse Plukdoolhof? U kunt zowel een financiële bijdrage geven als meehelpen met de aanplant, het onderhoud en/of de oogst. Nederlands eerste plukdoolhof is van ons allemaal. Neem contact op met Maaike Noorlander van Biltsheerlijk.

De Bilt in Beeld maakte een beeldverslag van de eerste plantdag in maart.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Boezewinkel, intermediair maatschappelijk betrokken ondernemen, judith@samenvoordebilt.nl, 06-18244009.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search

Het Nieuwe Lyceum is maatschappelijke partner van Samen voor De BiltMedewerkers van Poonawalla Science Park B.V. knappen buitenmeubilair op van het Leendert Meeshuis. Foto © Wilma Witkamp.
X